Warning: Creating default object from empty value in /home/customer/www/da-kraljevic.ba/public_html/wp-content/themes/dent-all/inc/redux/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Oralna kirurgija - Dental & Aesthetics Medicine Center Kraljević

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija je grana stomatologije koja obuhvaća različite kirurške zahvate u oralnoj šupljini pacijenta. Naš dentalni centar nudi niz zahvata u ovom području koji se izvršavaju u vrhunski opremljenoj ordinaciji pod strogo kontroliranim uvjetima sterilnosti. Svi zahvati se provode u lokalnoj anesteziji i naši specijalisti će se pobrinuti da prođu bezbolno za svakog pacijenta, bez obzira o vrsti zahvata koji se radi.

Najučestaliji zahvati u oralnoj kirurgiji su vađenje zuba i alveotomija, apikotomija (resekcija korijena), augmentacija i podizanje sinusa.

Vađenje zuba i alveotomija (uklanjanje umnjaka)

Normalno i kompliciranije vađenje zuba vrijedi za jedan od najčešćih zahvata u oralnoj kirurgiji. Unatoč svim otkrićima i dostignućima moderne stomatologije i danas nisu rijetki slučajevi da se zubi moraju izvaditi zbog dubokih karijesa, uznapredovalog parodontitisa ili opsežnih i tvrdokornih periapikalnih upalnih procesa.

Alveotomija je rutinski postupak koji spada pod domenu vađenja zubi. Riječ je o kirurškom uklanjanju impaktiranih i retiniranih umnjaka, odnosno umnjaka koji su se potpuno formirali unutar kosti, ali nisu iznikli na svom mjestu, niti na kojem drugom mjestu u ili izvan zubnog niza. Razlog tome može biti nepovoljan smjer nicanja, nedovoljno mjesta za nicanje u zubnom nizu ili neke druge mehaničke zapreke. Impaktirani i retinirani umnjaci se otkrivaju rendgenskim snimkom ili dentalnim pregledom.

Po saznanju o postojanju impaktiranih i retiniranih umnjaka potrebno je trenutno djelovati. Odgađanje vađenja umnjaka nije najbolja odluka jer može doći do određenih komplikacija u kasnijoj životnoj dobi, budući da mogu postojati određene kronične bolesti pacijenta koje mogu otežavati operativni zahvat.

Koji su simptomi problema s umnjacima?

  • iritacija zubnog mesa ili jezika jer umnjak raste u krivom smjeru i gura ostale zube
  • naticanje zubnog mesa oko umnjaka koji nije izrastao do kraja
  • „gužvanje zubi“ zbog nedostatka mjesta
  • bol prilikom jedenja

Apikotomija (resekcija korijena)

Riječ je o oralnom kirurškom zahvatu kojim se uklanja vrh korijena zuba, najčešće zbog kroničnih upala ili fraktura u području vrha korijena (granuloma ili ciste). Ovaj zahvat se primjenjuje kod pacijenata kod kojih endodontskim liječenjem nije postignuto potpuno izlječenje patološkog procesa na korijenu zuba. Zbog toga je sve češći zahvat jer omogućuje očuvanje zuba koji bi se inače morali izvaditi.

Ukoliko osjećate bol ili oticanje zuba koji je već endodontski liječen, potrebno je zatražiti pomoć stomatologa. Stomatolog će u tom slučaju uraditi RTG snimku tog područja i klinički pregled kako bi se odlučilo je li potrebno napraviti apikomotiju.

 

Augmentacija kosti (nadogradnja kosti)

Kada govorimo o augmentaciji, govorimo zapravo o nadomjesku izgubljenog koštanog volumena. Naime, gubitak zuba može dovesti i do smanjenja koštanog tkiva što za posljedicu ima resorpciju kosti. Upravo se augmentacijom vraća koštani volumen, bilo ugradnjom vlastite ili umjetne kosti, što je od velike važnosti kada je riječ o tretmanima koji uključuju ugradnju implantata.

Sinus lift (podizanje sinusa)

Riječ je o još jednom zahvatu koji je u svezi sa ugradnjom zubnih implantata. Naime, postoje situacije kada je maksilarni sinus prenizak te iz tog razloga nije moguća trenutna ugradnja zubnih implantata. Kod takvih situacija primjenjuje se zahvat podizanja sinusa kojim se nadograđuje ili dodaje kost u sinusnu šupljinu iznad gornje čeljusti.

Sinus lift je rutinska operacija koja se izvoda pod lokalnom anestezijom, a već nakon 2-3 dana pacijent se može vratiti svojim redovnim aktivnostima.

Opće upute za oporavak nakon zahvata oralne kirurgije

Premda će se naš tim pobrinuti za sve potrebne savjete kako bi Vaš individualni oporavak protekao što lakše i bezbolnije, ispod su smjernice koje Vam mogu poslužiti kao podsjetnik:

  • Nakon svih operativnih zahvata iz područja oralne kirurgije potrebno je stavljati hladne obloge na mjesto zahvata radi smanjenja otekline koja je česta pojava.
  • Tijek oporavka ovisi o stupnju upale i često klijenti nakon zahvata trebaju uzimati antibiotike kako ne bi došlo do širenja upale; a u slučaju bolova preporučuje se uzimanje analgetika po preporuci liječnika.
  • Konci se skidaju 7 dana nakon zahvata.
  • Odmah poslije zahvata usta se ne smiju ispirati, a sljedeći dan ako nema krvarenja ispiru se svaka 4 sata fiziološkom otopinom, hladnim čajem od kadulje ili antiseptikom
  • Krvarenje se može očekivati 2-3 dana nakon zahvata, a ako se poslije toga vremena nastavi krvarenje kontaktirajte stomatologa.
  • Nakon samog zahvata, preporučuje se prilagoditi način prehrane na tekuću hranu i jako mekanu hranu, a vruću hranu i napitke treba izbjegavati. Također je potrebno izbjegavati zrnastu hranu koja bi se mogla zavući u ranu i konzumiranje alkohola i cigareta.

Želite li kupiti XO Care opremu kakvu mi koristimo u svojoj poliklinici?

Color Skin

Nav Mode