Mezoterapija

Mezoterapija

Mezoterapija je metoda kojom se vitamini, minerali, antioksidanti i ostale aktivne supstance ubrizgavaju direktno u treći sloj kože u kome se nalaze sitni krvni sudovi, mezoderm. Mezoterapijom se dobije intenzivnija hidratacija i ishrana same kože, a proces starenja se značajno usporava.
Kako starimo koža doživljava promjene kao što su gubitak teksture i elastičnosti, nejednakost u pigmentaciji, gubi se potkožno masno tkivo, a koža postaje slabije prokrvljena. Većina navedenih promjena nastaje sa smanjenom funkcijom fibroblasta, uticajem UV sunčevog zračenja, slobodnih radikala, štetnog uticaja okoline. Aplikacija antioksidanata, vitamina, aminokiselina u srednji sloj kože omogućava direktno snabdevanje krvnih sudova kože svim potrebnim sastojcima.

Površni sloj kože ima funkciju barijere prema supstancama iz spoljne sredine, čime štiti naš organizam ali i ne dozvoljava resorpciju više od 10 % aktivne supstance koja postoji u regenerativnim kremama.
Cilj mezoterapije u procesu pomlađivanja kože jeste povećanje aktivnosti fibroblasta, ćelija odgovornih za produkciju kolagena, elastina i hijalurona u koži kao i aplikacija pune koncentracije aktivnih supstanci neophodnih za obnavljanje zdrave i mladalačke kože. Sa ponavljanjem procedura smanjuje se dubina bora, povećava se količina kolagena a samim tim i popravlja tonus kože.

Mogu se koristiti sterilne supstance koje sadrže jednu aktivnu supstancu (hijaluronsku kiselinu, vitamin C, vitamin A , aminokiseline) ili se mogu koristiti kokteli navedenih supstanci u zavisnosti od cilja koji želimo da postignemo.

Mezoterapija hijaluronom

Hijaluronska kiselina ili hijaluron je najbolja supstanca za unapredjenje kvaliteta i tonusa kože i volumena lica. Hijaluronska kiselina je prirodan sastojak naše međusta tečnosti, nalazi se u koži, strukturama oka kao i omotačima zglobova. Molekula hijaluronske kiseline kod svih živih bića je isti. Ta činjenica omogućava da se molekule koje stvaraju insekti koristi za pomlađivanje i poboljšanje izgleda kože kod ljudi a da pri tome ne izaziva alergijsku reakciju.

Hijaluronska kiselina je sredstvo koje najmoćnije vezuje vodu, naime, 1gr hijalurona vezuje čitavih 6L vode. Kada je u prirodnom stanju koristi se samo u mezoterapiji i hidrataciji kože jer joj je trajnost svega 3 dana. Da bi trajnost hijalurona bila 6 mjeseci ili godinu dana potrebno je da se molekuli posebno vezuju između sebe (ukrštaju). Sa ukrštanjem molekula dobije se različita gustoća gela koji se kasnije ubrizgava u potkožno tkivo.

Kako starimo naša koža postaje tanja i sve više dehidrirana. Količina kolagena i elastina u tkivu se postepeno smanjuje i na licu se polako pojavljuju bore. Hijaluronska kiselina malog viskoziteta može se aplicirati kao potpora usahloj koži.

Čitava površina kože se tokom tretmana mezoterapijom napuni malim depoima hijalurona. Tokom sedam dana molekuli hijaurona neprestano vezuju molekule vode a koža postepeno postaje hidratirana i sjajna. Na taj način koža dobije dodatnu vlažnost i volumen, a tokom vremena prirodnim putem stvara se dodatna količina kolagena i elastina.

Procedura mezoterapije hijaluronom je poželjno da se ponavlja jednom u mjesec dana tokom tri mjeseca, a potom još jednom nakon šest mjeseci.

Rezultati tretmana su vidni odmah i sam tretman se ne može efikasno sprovesti ni na jedan drugi način. Čak i koža koja izgleda kao ispresavijan papir, za koju se čini da ne postoji metoda kojom joj se može pomoći, već posle prvog tretmana postaje vidno ljepša. Rezultat postignut ovim tretmanom traje i do 2 godine.

Ovim tretmanom se također postižu izuzetni rezultati revitalizacije i hidratacije cijele površine lica, površine vrata kao i nadlanica.

Radi se serija terapija za lice najčešće od 3 do 4 tretmana. U zavisnosti od materijala koji se koristi tretmani mogu biti na 1 do 2 tjedna ili na mjesec dana. Održavanje se može raditi jedan put u dva mjeseca ili sa ponovnom serijom nakon 6 do 8 mjeseci. Sama procedura najčešće se sastoji iz apliciranja sterilnih koktela minijaturnim ubodima – do 2 milimetra dubine na svakih centimetar širine površine kože.

Potrebno je dva do tri tretmana mezoterapijom da bi se video rezultat. Broj tretmana je individualan i zavisi od godina, tretirane regije, kao i životnih navika pacijenta (pušenje, izlaganje sunčevim zracima). Nakon serije od 8 do 10 tretmana značajna je redukcija celulita a koža postaje čvršća i zdravija.

Kontraindikacije za mezoterapiju su: autoimuna oboljenja, poremećaj u zgrušavanju krvi, trudnoća, diabetes melitus, bakterijske infekcije kože.
Mezoterapija može biti izvanredna dopuna drugim estetskim procedurama kao što su tretman hijaluronskom kiselinom, tretman botoksom, hemijski pilinzi, hirurški lifting, a redovnim tretmanima značajno se odlaže period korištenja agresivnijih hirurških metoda.

Color Skin

Nav Mode